Filmklubok

Filmfestés

Minden érdeklődőt szeretettel várok egy különleges filmfeldolgozásra. A film élményéből kiindulva festékkel, papíron a művészetterápia eszközeivel megtámogatva hívunk elő képeket. Semmilyen rajzos előképzettség nem szükséges a folyamat átéléséhez.
A filmklub házigazdája: Varga Anna vizuális és környezetkultúra tanár
Soron következő műsor
Exhibition on Screen: Van Gogh és Japán
Dokumentumfilm

Exhibition on Screen: Van Gogh & Japan
2019

Rendező David Bickerstaff
Premier 2024. április 25.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 1 óra 25 perc
(Feliratos)
„Irigylem a japánokat” – írta Van Gogh a testvérének, Theónak. A film alapjául szolgáló kiállításon – VAN GOGH & JAPÁN az amszterdami Van Gogh Múzeumban – láthatjuk, hogy miért. Bár Vincent van Gogh soha nem járt Japánban, ez az ország volt rá és művészetére a legnagyobb hatással. Nem érthetjük meg Van Goghot anélkül, hogy ne értenénk meg, hogyan érkezett a japán művészet a 19. század közepén Párizsba, és milyen mély hatást gyakorolt olyan művészekre, mint Monet, Degas és mindenekelőtt Van Gogh.
A japán művészetet kínáló, új párizsi galériák meglátogatása, majd saját Japán-képének kialakítása – alapos kutatás, metszetgyűjtés és más művészekkel folytatott részletes megbeszélések révén –, azaz Van Gogh japán műalkotásokkal való találkozása új és izgalmas irányt adott munkásságának. Elhagyta Párizst és Dél-Franciaországba távozott – egy olyan helyre, amely szerinte a lehető legközelebb állt egyfajta idealizált Japánhoz –, s az ezt követő termékeny és mégis problémás éveket mind abban az összefüggésben kell szemlélni, hogy Van Gogh a japán hatásokat a saját akarata szerint hajlította, és magát egyértelműen ázsiai előzményekkel rendelkező modern művészként határozta meg. Van Gogh művészetének e kevéssé ismert szeletében láthatjuk, milyen fontos volt Japán tanulmányozása. A forgatócsoport – s vele mi, nézők – nemcsak Franciaországba és Hollandiába, hanem Japánba is eljut, hogy tovább vizsgálja azt a figyelemre méltó örökséget, amely Van Goghra oly nagy hatással volt, és amely őt azzá a művésszé tette, akit ma ismerünk.
április 28., Vasárnap
Premier
FILMFESTÉS: A vetítés után ingyenes alkotófoglalkozás.

Paparazzi tematikus filmsorozat

Leskelődünk, kutakodunk nagy filmalkotók, nagy színészek, nagy sztorik után. Nem erőszakosan persze, mint a Paparazzo Fellini Édes életében. Filmklubunkban a mesterek nagyságát szeretnénk kifürkészni. Mitől és miként válik egy film klasszikussá, alapvetéssé, vagy más megközelítésben, igazi művészetté. A válaszokhoz, mi filmnézők egymást is fürkésszük! A remekművek révén megszülető érzéseink, az előhívott információk jelzik, hol tartunk éppen önmagunk és a világ megismerésében. A diskurzust filmrendező vezeti, aki filmjeiben is inkább kérdezni szeret, mintsem kijelenteni.
A filmklub házigazdája: Tóth Tamás filmrendező
Soron következő műsor
Challengers
Dráma
Romantikus
Vígjáték

2024

Szereplők Zendaya, Josh O'Connor, Mike Faist, Jake Jensen
Rendező Luca Guadagnino
Premier 2024. április 25.
Korhatár Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 2 óra 11 perc
(Szinkronizált)
A Challengers a feltörekvő profi tenisztehetségek számára rendezett bajnokság. Itt kerül egymással szembe Art és Patrick. Akik nagyon jól ismerik egymást. Évekkel korábban elválaszthatatlan cimborák voltak. Egészen addig, míg meg nem ismerkedtek Tashival, aki nemcsak a legjobb volt a pályán, hanem a legvonzóbb is. A két srác egyszerre kezdett ki vele, egyszerre nyomultak rá, és egyszerre kaptak bíztató jeleket.
A szőke srác kiszámítható, fegyelmezett és sikerre éhes. A barna bohém, laza és játékos. Tashi nem tud választani köztük. Aztán mégis. Aztán mégsem. Telnek az évek és a három szerelmes fiatal között nem szakadnak el a kötelékek: csak kibogozhatatlanul összegubancolódnak…
április 29., Hétfő
PAPARAZZI VETÍTÉSSOROZAT: A vetítés után beszélgetés TÓTH TAMÁS filmrendezővel.
Öliara
Dráma
Történelmi

2023

Szereplők Bárnai Péter
Rendező Tóth Tamás
Premier 2024. május 24.
Korhatár A tartalom nem rendelkezik korhatár besorolással.
Időtartam 1 óra 30 perc
(Feliratos, kazah eredeti nyelven)
1929 ősze. Kelet-Kazahsztánban, a kínai határtól nem messze, egy eldugott félnomád faluhoz elér a szovjethatalom kegyetlen élelmiszer-beszolgáltatási hulláma. Az elkobzások végrehajtásának ellenőrzésére a fegyveres osztaghoz rendelt, magyar hadifogolyból lett internacionalista komiszár, Zoltán, egy falusi kazah tanítóval történt megismerkedése révén ráébred: élete végzetesen félresiklott. Felismeri nézeteinek tarthatatlanságát és a maga kilátástalan módján, fellázad a terror ellen.
Tóth Tamás (Vasisten gyermekei, Rinaldo, Frici & Aranka) filmje eredeti helyszíneken, Kazahsztánban, kazah koprodukcióban forgott Bárnai Péter főszereplésével.
május 24., Péntek
Premier
KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ ÉS PAPARAZZI EXTRA (a belépés díjtalan, de helyfoglalás szükséges).

Lélekmozi tematikus filmsorozat

Pszichológia nélkül a filmkultúra a matematika nyelvén lenne megírva. A megjelenített elbeszélés arkhimédészi pontja a szereplők közötti kapcsolatrendszer. A kritikusokkal szemben elemezzünk mielőtt ítélkezünk! Ne csak a benyomásainkra építsük a kulturális élményünket, adjunk lehetőséget, hogy dolgozni kezdjenek bennünk a filmek! A filmklub házigazdája: Tanner Gábor filmesztéta
Jelenleg nem található műsor a filmklubban.

Nyisd ki a szemed! tematikus filmsorozat

A sorozatban olyan kortárs filmekkel ismerkedünk, amelyek a személy önismeretének és ebből adódó felelősségének kérdéseit vizsgálják a fanatizmus és gyűlöletcselekmények, a kulturális és vallási sokféleség társadalmi és spirituális problémáival való együttélés területén. Vagyis a mi kérdéseinket. Találkozásaink során kultúráink, történelmünk, a hit és vallás összefüggéseinek tükrében keressük a nyitott kérdéseket és a nyitott válaszokat. Eszközünk a derűs szellemi munka és kritikai gondolkodás. Célunk az öröm, amelyet a lélek szabadsága táplál. Házigazdák: Szarka Judit filmesztéta és Schramkó Péter magántanár
Jelenleg nem található műsor a filmklubban.

Ökumenikus tematikus filmsorozat

Egykor a mozgóképet arra használták, hogy elképzelhetetlenül messzi tájakról hozzon átélhető hírt. Most használjuk a filmklubot arra, hogy megtaláljuk a szétforgácsolódott világban az egységet! Széthullott valós és lelki tájak másfélórás filmes struktúrában. Keressünk azonos pontokat a sokféleségben! A filmklub házigazdája Tanner Gábor filmesztéta.
Jelenleg nem található műsor a filmklubban.
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013.