A FILMKLUB olyan rendszeres összejövetel, amely közösségi moziélményt nyújt, miközben kellemes szórakozást is biztosít. Lehetõséget kínál kötetlen eszmecserére, kapcsolatok építésére és barátságok kialakulására is. A P’Art Moziban nagy hagyománya van ennek. Sok esetben a film alkotóit és szereplőit is vendégül látjuk, így tesszük még színesebbé a filmek utáni beszélgetéseket.

Szeretettel várunk mindenkit filmklubjainkon!


Filmklub:
Lélekmozi tematikus filmsorozat
Leírás:

Pszichológia nélkül a filmkultúra a matematika nyelvén lenne megírva. A megjelenített elbeszélés arkhimédészi pontja a szereplők közötti kapcsolatrendszer. A kritikusokkal szemben elemezzünk mielőtt ítélkezünk! Ne csak a benyomásainkra építsük a kulturális élményünket, adjunk lehetőséget, hogy dolgozni kezdjenek bennünk a filmek!

A filmklub házigazdája: Tanner Gábor filmesztéta

Soron következő vetítések:
Tár plakátja
Tár
Vetítés ideje: 2023.02.21. 18:00
A klasszikus zene nemzetközi világában játszódó TÁR középpontjában Lydia Tár áll, az ikonikus zenész, akit széles körben a legnagyobb élő zeneszerzőnek és karmesternek tekintenek, és aki a világon az első női vezető karmestere egy német zenekarnak. Az író-rendező-producer Todd Field (Apró titkok, A hálószobában) izgalmas új filmje a hatalom változó természetét, hatását és maradandóságát vizsgálja modern világunkban.
rendező: Todd Field
szereplők: Cate Blanchett, Mark Strong, Sydney Lemmon, Julian Glover, Nina Hoss,
zene: Hildur Guđnadottir
kamera: Florian Hoffmeister
LÉLEKMOZI VETÍTÉSSOROZAT Házigazda: Tanner Gábor filmesztéta
Filmklub:
Ökumenikus tematikus filmsorozat
Leírás:

Egykor a mozgóképet arra használták, hogy elképzelhetetlenül messzi tájakról hozzon átélhető hírt. Most használjuk a filmklubot arra, hogy megtaláljuk a szétforgácsolódott világban az egységet! Széthullott valós és lelki tájak másfélórás filmes struktúrában. Keressünk azonos pontokat a sokféleségben!

A filmklub házigazdája Tanner Gábor filmesztéta.

Soron következő vetítések:
A sziget szellemei plakátja
A sziget szellemei
feliratos ír-amerikai-angol filmdráma,114 perc, 2022 (16)
Vetítés ideje: 2023.01.31. 18:00
Az országos cimborák, Pádraic és Colm kapcsolata zsákutcába kerül, miután Colm minden előzmény nélkül véget vet barátságuknak. A meghökkent Pádraic, húgával és egy zűrös ifjúval, Dominickal az oldalán, kész mindent elkövetni, hogy helyrehozza a dolgokat, s nem hajlandó nemleges választ elfogadni. Folyamatos próbálkozásai azonban csak megerősítik korábbi barátját elhatározásában, s miután Colm végső ultimátumot ad neki, az események csakhamar eldurvulnak, a következmények pedig megrázóak lesznek.
rendező: Martin McDonagh
szereplők: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan, Gary Lydon, Pat Shortt
zene: Carter Burwell
kamera: Ben Davis
ÖKUMENIKUS VETÍTÉSSOROZAT: A vetítés után beszélgetés TANNER GÁBOR filmesztétával
A bálna plakátja
A bálna
Vetítés ideje: 2023.02.14. 18:00
Charlie (Brendan Fraser) egy 270 kilós középiskolai angol tanár, akinek élete nagyot fordul, mikor elhagyja családját férfi szeretője miatt, megromlik a kapcsolata tinédzser lányával, Ellie-vel (Sadie Sink) is. A férfi depressziója és kóros elhízása miatt régóta nem hagyta el az otthonát, online tartja meg óráit is. Egyetlen barátja Liz (Hong Chau) megpróbál neki segíteni, amiben csak tud. Egy nap Charlie úgy dönt, szeretne kapcsolatot teremteni elhidegült 17 éves lányával.
rendező: Darren Aronofsky
szereplők: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau, Ty Simpkins, Samantha Morton, Sathya Sridharan
zene: Rob Simonsen
kamera: Matthew Libatique
[3 Oscar-díj jelölés] ÖKUMENIKUS VETÍTÉSSOROZAT Házigazda: Tanner Gábor filmesztéta
Filmklub:
Nyisd ki a szemed! tematikus filmsorozat
Leírás:
A sorozatban olyan kortárs filmekkel ismerkedünk, amelyek a személy önismeretének és ebből adódó felelősségének kérdéseit vizsgálják a fanatizmus és gyűlöletcselekmények, a kulturális és vallási sokféleség társadalmi és spirituális problémáival való együttélés területén. Vagyis a mi kérdéseinket. Találkozásaink során kultúráink, történelmünk, a hit és vallás összefüggéseinek tükrében keressük a nyitott kérdéseket és a nyitott válaszokat.
Eszközünk a derűs szellemi munka és kritikai gondolkodás. Célunk az öröm, amelyet a lélek szabadsága táplál.
Házigazdák: Szarka Judit filmesztéta és Schramkó Péter  magántanár
Soron következő vetítések:
A Fabelman család plakátja
A Fabelman család
feliratos amerikai filmdráma,151 perc, 2022 (12)
Vetítés ideje: 2023.02.07. 18:00
Sammy Fabelman mindene a filmkészítés, művészi lelkű édesanyja, Mitzi pedig büszkén támogatja és bátorítja érdeklődésében. A tudományokat többre tartó, munkájában sikeres apja, Burt se nézi rossz szemmel Sammy munkáit, ám inkább tekinti komolytalan hobbinak. Az évek folyamán Sammy mintegy dokumentálja családja kalandjait és egyre kidolgozottabb amatőrfilmeket készít húgai és barátai főszereplésével. 16 éves korában, amikor az Államok nyugati felére költöznek, Sammy felfedez egy szívszaggató titkot anyjáról, ami átértékeli kapcsolatukat és megváltoztatja mindannyiuk életét.
rendező: Steven Spielberg
szereplők: Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen, Gabriel LaBelle, Jeannie Berlin, Judd Hirsch
zene: John Williams
kamera: Janusz Kamiński
NYISD KI A SZEMED vetítéssorozat Házigazdák: Schramkó Péter (magántanár) és Szarka Judit (filmesztéta)
Filmklub:
Paparazzi tematikus filmsorozat
Leírás:

Leskelődünk, kutakodunk nagy filmalkotók, nagy színészek, nagy sztorik után. Nem erőszakosan persze, mint a Paparazzo Fellini Édes életében. Filmklubunkban a mesterek „nagyságát” szeretnénk kifürkészni. Mitől és miként válik egy film klasszikussá, alapvetéssé, vagy más megközelítésben, igazi művészetté. A válaszokhoz, mi filmnézők egymást is fürkésszük! A remekművek révén megszülető érzéseink, az előhívott információk jelzik, hol tartunk éppen önmagunk és a világ megismerésében. A diskurzust filmrendező vezeti, aki filmjeiben is inkább kérdezni szeret, mintsem kijelenteni.

A filmklub házigazdája: Tóth Tamás filmrendező

Soron következő vetítések:
Az elefántember - digitálisan felújítva plakátja
Az elefántember - digitálisan felújítva
Vetítés ideje: 2023.02.28. 18:00
A történet a múlt század végén játszódik Londonban. Az álomjelenetek, melyek az elefántember születését magyarázzák (John Merrick anyját terhességének nyolcadik hónapjában ledöntötte egy elefánt), a gépek mellett dolgozó munkások testéről felismerhetetlen közelségből készült képekbe tűnnek át. Egy formátlan anyag önmozgásából a kozmikus szörnyűség születik. Ebbe a világba merül alá a londoni kórház fiatal sebésze, Frederick Treves, hogy megértse a rejtélyt...
rendező: David Lynch
szereplők: Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft, John Gielgud, Wendy Hiller, Freddie Jones
zene: John Morris
kamera: Freddie Francis
PAPARAZZI VETÍTÉSSOROZAT: A vetítés után beszélgetés TÓTH TAMÁS filmrendezővel
Filmklub:
Filmfestés
Leírás:

Minden érdeklődőt szeretettel várok egy különleges filmfeldolgozásra. A film élményéből kiindulva festékkel, papíron a művészetterápia eszközeivel megtámogatva hívunk elő képeket. Semmilyen rajzos előképzettség nem szükséges a folyamat átéléséhez.
A filmklub házigazdája: Varga Anna vizuális és környezetkultúra tanár

Soron következő vetítések:
Az almafa virága plakátja
Az almafa virága
Vetítés ideje: 2023.02.19. 18:00
A napjaink Budapestjén játszódó történetben egy fiatal vietnámi lány a felnőtté válás küszöbén áll, ám nincs kibékülve azzal a jövővel, amelyet a családi hagyományok jelöltek ki számára. Magyarországra utazik, hogy kiderítse, mi történt annak idején a nagymamájával, amiről az asszony a mai napig nem hajlandó beszélni. A lány titkon reméli, hogy a családi rejtély megfejtése a saját bizonytalanságait is segít megoldani. A Duna-parton találkozik egy fiúval, aki viszont az első pillanattól biztos benne, hogy a lány élete szerelme. Eközben a ’70-es évekbeli történetszálban egy vietnámi diáklány és egy fiatalember, az évfolyam sármőre ütközik egymásba az Agrártudományi Egyetem folyosóján. Egyre komolyabbá váló kapcsolatukat azonban éberen figyeli a felügyelőtiszt: az ő feladata biztosítani, hogy a Vietnámból érkezett ösztöndíjasok még véletlenül se akarjanak Magyarországon maradni, hanem diplomásként hazatérve dolgozzanak az országukért. Az összefonódó szerelmi történeteket követve Az almafa virága felidézi a ’70-es évek Budapestjének különleges hangulatát, és elrepít az akkori, illetve a mai Vietnámba is.
rendező: Dóra Szűcs
szereplők: Nari Nguyen, András Sütö, Dzhuliya Lam, Koltai Nagy Balázs, Péter Kálloy Molnár, Tamás Dunai
zene: Csengery Dániel
kamera: Csepeli Eszter, Szilágyi Gábor
FILMFESTÉS - A vetítés után közös alkotás várja az érdeklődőket. Foglalkozásvezető: Varga Anna vizuális és környezetkultúra tanár