Magunkról​​​​

„Moziba megy a hold, vigyorog a képe…”
(Csoóri Sándor)Fotók: Forgács Balázs​​​​15 ÉVES A P’ART MOZI


Szinte hihetetlen, hogy egy lelkes kis csapat elhatározta: mozit csinál Szentendrén. Önzetlen magánszemélyeket és vállalkozókat, nagyvonalú támogatókat nyertek meg céljuknak. Nevüket azóta is minden nap olvashatjuk a P’Art Mozi falán.

2005-ben az első próbavetítésen a burkolatlan nézőtéren még házi kedvenceikkel mozizhattak a Szentendreiek. A Zoom Mozgókép-és Médiaműhely Alapítvány lelkes tagjai és az őket segítő megannyi szentendrei rengeteget tett azért, hogy kedves, színes, a kultúrának helyet adó, családias légkörű helyet teremtsen, mely a mai napig az alapítói szándék szerint működik.

A „több mint mozi” elképzelés mára valósággá vált. Szóról-szóra ismételhetném a mozi egykori alapító-vezetőjének, Szondy Andreának szavait, melyek változatlan aktuálisak ma is: „A mozit sikertörténetnek tartom, amiben rengeteg munka van, és többek részéről nem kevés anyagi és emberi áldozat is. És persze nagyon sok szeretet és pozitív visszajelzés, ami erőt ad akkor is, amikor nehezebben mennek a dolgok.”

Az art mozik helyzete mindig speciális volt a film- és mozi szakmán belül. Egy olyan zöld oázis az elüzletisedett és tartalmilag elsilányult plaza mozik „sivatagában”, amely felfrissülést és szellemi táplálékot nyújt az arra vágyóknak. Szentendre pedig olyan város, amely büszkén jelenti, hogy igen, nekünk szükségünk van mozira és leginkább művész mozira.

Ezt bizonyítja a P’Art Mozi népszerűsége, évek óta folyamatosan emelkedő nézőszáma és jó híre, melyet nemcsak Szentendrén, de a szakmán belül is kivívott magának. Az Art Mozi Egyesület többi művészmozijával azért dolgoztunk, hogy életben tartsuk a művészmozikat a jövőnek, hiszen nem az a cél, hogy a fiatalság plazákban és reality show műsorokon szocializálódjon, hanem az, hogy már óvodás korban elsajátítsák a filmnézési szokásokat és megismerjék az igazi mozi élményt, moziban nézzenek értékes művészi alkotásokat.

Ahogy kiállítási anyagokat sem laptopon érdemes nézni, hanem élőben a kiállító teremben, úgy a filmet is moziban nézik a filmművészet iránt elkötelezett emberek.

A P’Art Mozi rengeteg vihart megélt e dekád során, mert különböző vezetők különböző elképzelésekkel közelítették meg, de egy biztos: a mozi bizonyított, és napjainkra a város egyik meghatározó kulturális bázisává vált, amely az év legalább 330 napján keresztül nyújt tartalmas, színes és színvonalas szórakozást, programlehetőséget nemcsak a szentendreieknek, de a térség valamennyi lakójának is, hiszen ez az egyetlen filmszínház Óbudától Esztergomig a Dunakanyar jobb partján.

A mozi célja mindig a közösség szolgálata volt – a filmnézési igények maximális kielégítése valamennyi korosztály számára. Úgy érezzük, kikristályosodott műsorstruktúrával, a szentendreiek kedvenc és keresett témáinak feldolgozásával, a helyi történeti és művészeti értékek bemutatásával, közvetítésével, az itt élők megszólításával ezt sikerült megvalósítani az elmúlt 15 esztendő során. A P’Art Mozi Szentendre egyik kis gyöngyszeme, ahol családias környezetben lehet eltölteni egy kellemes estét, ahol egyéni és csoportos igények is meghallgatásra találnak, ahogy az egy kisvárosi környezetben elvárható.

Tizenöt esztendeje – a kezdetekben még szinte úttörőként – a P’Art Mozi működési koncepciója egyfajta mini kulturális központ életre hívása volt, ahol a filmprogramok mellett rendszeresen kiállítások, tanfolyamok, szakmai táborok, előadó-művészeti, várostörténeti és beszélgetős estek, zenei és irodalmi események, szaktanfolyamok kerültek megrendezésre. Ezek jogosultságát néhány vezető kétkedve, mások örömmel fogadták, az idő pedig bebizonyította, hogy ezekre nemhogy szükség van, de elengedhetetlenek. Egyre több művészmozi bővíti programját hasonló kulturális rendezvényekkel, hiszen a multikulturális funkció korkövetelménnyé vált.

A mozi történetében óriási előrelépés volt az art mozik számára kiírt digitális pályázat eredményessége. Ennek révén több mint 20 millió forintos beruházással sikerült a P’Art Mozit digitalizálni, és ezzel megmenteni a bezárástól, hiszen 2012-ben valamennyi mozi átállt a digitális filmek vetítésére, mivel többé nem készülnek hagyományos géppel vetíthető 35 mm-es kópiák. Amelyik mozi nem digitalizált, az meg is szűnt.


Klötz Ildikó