​

Idris Elba is Taylor Swift kandúrja lesz​​​


Az angol színész is csatlakozott a Macskák című musical filmadaptációjának színészcsapatához. Elbát egy ideig a következő James Bondkét tartották számon, mivel Daniel Craig öt filmre szóló mandátuma lejár, aztán kiderült: sem ő, sem a producerek nem rajonganak az ötletért. A Macskákban olyan nagy nevek lesznek a színész partnerei, mint Taylor Swift, az Oscar-jelölt Ian McKellen (A Gyűrűk Ura) és az Oscar-díjas Jennifer Hudson (Dreamgirls). A rendező az Oscar-díjas Tom Hooper (A király beszéde), a producerek között pedig ott van Steven Spielberg és a musical szerzője, Andrew Lloyd Webber is. Úgy tűnik, ennyi húzónévvel bukni nem lehet.Idris Elba jelenleg Dwayne Johnsonnal és Jason Stathammel forgatja a Hobbs és Shaw című akciófilmet, amely a Halálos iramban sorozat spinoffja.​​​

Perelnek Dwayne Johnson és Jason Statham közös filmje miatt​​​


Neal Moritz producer beperelte a Universal stúdiót. Szerinte szóbeli megállapodás született arról, hogy ő lesz a Hobbs és Shaw című akciófilm vezető producere, ami nem valósult meg, miközben a produkció forgatása már megkezdődött. A periratban Moritz azt követeli, hogy vagy helyezzék vissza az őt megillető pozícióba a megfelelő javadalmazással, vagy a stúdió fizessen több tízmillió dollárt.
Hobbs és Show a hihetetlen sikerű Halálos iramban-sorozat spinoffja, azaz olyan epizód, amely két karakter külön történetét meséli el. Moritzról tudni kell, hogy ő a széria atyja, minden epizódnak producere volt, és a következő két részt is ebben a minőségben jegyzi. Ezért fájlalhatja, hogy a Hobbs és Shaw-ból kitessékelték. Moritz azt állítja, hogy a stúdió ki is tiltotta a forgatás helyszínéről. A Universal egyelőre nem kommentálta az ügyet.


Hobbs és Shaw-ban a sorozat két legnagyobb húzóneve, Dwayne Johnson és Jason Statham egyesíti erőit feltehetően egy újabb világösszeesküvés ellen. A Halálos iramban franchise eddigi nyolc epizódja másfél milliárd dolláros összebevételt ért el.

A film, amely nem tett be Blake Lively házasságának


Blake Lively immár hat éve él boldog házasságban Ryan Renoldsszal, amit két gyermekük születése is megerősített. Mindez remek lehetőséget nyújt a magazinoknak, hogy közelgő válásukról tudósítsanak. Legutóbb a The Rythm Section című thriller dublini forgatása alatt kürtölték szét, hogy mivel a két sztár a sok munka miatt szinte alig találkozik, a kapcsolatuknak lőttek. A pletykát közlő NW magazin sajnálatosan figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy Reynolds a két gyerekkel Dublinba költözött arra a pár hétre, amíg Lively ott forgatott.


A színésznő tavasszal a People magazinban hangsúlyozta, hogy a férjével mindig felváltva dolgoznak, hogy egyikük mindig ott lehessen a srácokkal a másik forgatásán. Ehhez képest az interjúval egy időben jelent meg az OK! magazinban, hogy közel a válásuk, mert számukra a karrier fontosabb, mint a család.

Reynolds tavaly a New York Timesnak adott interjújában elmondta, hogy gyakran pánikol különböző dolgok miatt. Erre azonnal lecsapott a Star magazin, történetet kanyarítva arról, hogy ​Lively nem bírja már férje állandó rohamait, és azzal fenyegeti, ha nem megy terápiába, elválik tőle.


The Rythm Section című thriller, amely megint csak nem tette tönkre Blake Lively házasságát, klasszikus bosszúdráma. Felrobbantanak egy repülőt, amelyen a színésznő karakterének családja utazott, s a gyászoló asszony elhatározza, felkutatja és megbünteti az elkövetőket. A férfi főszereplő Jude Law.Máris berzenkednek Ryan Gosling űrhajós filmje miatt​​

Szeptember elején a velencei fesztiválon volt Az első ember című film világpremierje, és már akkor kitört egy vita vele kapcsolatban. A produkció Neil Arsmtrong életrajzából készült, és azt a tízéves küzdelmet meséli el, amelynek eredményeként az első ember a Holdra léphetett. A filmet már most többszörös Oscar-várományosnak tartják, van azonban valami, ami bántja egyesek csőrét. Miközben dokumentarista hitelességgel mutatnak be mindent, ami a holdraszállással kapcsolatos, kimaradt az a jelenet, amikor Armstrong és Buzz Aldrin kitűzik az amerikai lobogót Földünk útitársa felszínén. Egyes bírálók szerint emiatt a film nem eléggé hazafias.Az első embert jegyző Damian Chazelle Oscar-díjas rendező erre azt válaszolta, hogy mindez nem politikai állásfoglalás akar lenni, csupán arról van szó, hogy a film Armstrong érzelmeire és tapasztalataira koncentrál, ebből a szempontból pedig nem perdöntő jelentőségű, amikor társával kitűzik a zászlót.

Ryan Gosling tréfával ütötte el a dolgot, mondván, mivel ő kanadai színész, az amerikai zászlót illetően nála „kognitív torzítás” léphet fel, talán ezért nem tartja jelentősnek a problémát.

Neil Arsmtrong fiai, Neal és Eric, akik tanácsaikkal segítettek a film alkotóinak, egyáltalán nem érzik gondnak a zászlóügyet, de azt mondják, nem akarnak senkit befolyásolni, aki megnézi a filmet, döntse el mindenki maga, mit gondol erről. A DigitalSpy pedig rámutat, hogy amikor Armstrongot a Holdon látjuk, a háttérben szinte végig ott van az amerikai zászló, akárcsak az egész filmben, hiszen a NASA épületein és az amerikai portákon is mindig ott leng a csillagos-sávos lobogó.

A történeti hűség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a zászló-probléma már a holdraszállás idején is megjelent, sokan kifogásolták ugyanis, hogy űrhajósok nem az ENSZ, hanem az USA lobogóját tűzték ki a Holdon.

Hazai bemutató: 2018. október 18.
Mégsem a mostani Halloween lesz az utolsó?​​


Rendkívül jó az előzetes visszhangja a Halloween című thrillernek, amely eredetileg azzal a szándékkal készült, hogy lezárja a kultikus sorozatot, amelynek első darabja John Carpenter munkája, az 1978-as Halloween – A rémület éjszakája volt. Ám ha a szintén kis költségvetésű új Halloween nagy kasszasiker lesz, óhatatlanul készül folytatása, vagyis az „utolsó” epizód újraindíthatja a sorozatot. Ezt maga a producer, Jason Blum is megerősítette, aki hasonló filmekkel vált Hollywood egyik meghatározó tényezőjévé. „Azt kell mondanom, hogyha hat részt tudtunk készíteni a Parajelenségekből, szerintem össze tudunk hozni egy Halloween-folytatást is. De persze meglátjuk” – mondja Blum az Entertainment Weeklynek.A film egyik forgatókönyvírójának, Danny McBride-nak van is ötlete arra, milyen irányban lehetne folytatni a történetet, és szerinte Blum is felkészült már a folytatásra. Minden a nézőktől függ, mondja McBride.

Halloweenben az eredeti hősnő, Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) ismét kénytelen szembeszállni a késes rémmel, aki ráadásul már a lánya és az unokája életét is fenyegeti.

Hazai bemutató: 2018. október 25.
Lélektanilag megrázóbb az új Kedvencek temetője​​

Míg Stephen King híres regénye, a Kedvencek temetője rengeteg hatásvadász és nyakatekert fordulatot tatalmaz, a új Kedvencek temetője-mozi sokkal realisztikusabb, ezért lélektanilag jóval megrázóbb. Ezt maga a film forgatókönyvírója, Jeff Buhler mondta a Dead Central magazinnak, aki a regény nagy rajongója.Buhler szerint a Kedvencek temetője King legjobb regénye, ezért a legkiválóbb elemeket akarta kiemelni belőle. A legfontosabb cél az volt számára, hogy az apa veszteségét lélektanilag erőteljesen ábrázolja: a főhős nem tudja feldolgozni, hogy kisfia meghalt, ezért abba a földbe temeti, ahonnan a holtak visszatérnek, aztán kénytelen szembenézni a szörnyű következményekkel.

Buhler azonban biztosítja a rajongókat, hogy nem valamilyen hervasztó Bergman-parafrázisra fognak beülni, például mert visszatérnek a közönség kedvenc kísértetei, a közelgő végzetre figyelmeztető Victor, aki autóbalesetben elvesztette koponyája mintegy egyharmadát, illetve a hősnő, Rachel nővére, Zelda, aki agyhártyagyulladásban hunyt el évtizedekkel korábban, és azóta sem tudta ezt feldolgozni.

Hazai bemutató: 2019. április 4.

Hatalmas csata várható a LEGENDÁS ÁLLATOK legújabb részében!​​November 16-án hazánkban is bemutatják a Legendás állatok és megfigyelésük második részét, aminek megérkezett az utolsó, megjelenés előtti előzetese.

​​

Az első részből megismert Goethius Salmander (Eddie Redmayne) ismét szembe találja magát az első rész végén feltűnt Gellert Grindelwalddal (Johnny Depp), de szerencsére segítségére lesz Albus Dumbledore, akit nem más, mint a nagyszerű Jude Law alakít majd. Grindelwald azért is érdekes karaktere a Potter-univerzumnak, mert ő az, aki ellopta a Halál ereklyéi közül a Pálcák urát, azaz azt a bodza pálcát, amit a Harry Potter könyv- és filmsorozatban Tudjuk ki keres, és ami egész végig Dumbledore tulajdonában volt. Mindemellett Grindelwald a második legerősebb sötét varázsló Tudjuk ki után.

​​

A filmben sor kerül majd a legjobban várt összecsapásra is, ami Dumbledore és Grindelwald legendás és a fim formátum miatt roppant látványossá varázsolt csatáját jelenti.

​​ 

Három magyar díjazott Szarajevóban
Három magyar díjjal zárult a balkáni térség elsőszámú filmfesztiválja  Szarajevóban. Szamosi Zsófi a legjobb színésznő, Kiss Hajni Last Call című rendezése a legjobb vizsgafilm díját nyerte el a szarajevói filmfesztiválon. Csuja László Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét elismerő oklevéllel méltatta a nemzetközi zsűri.Csuja László Kilenc hónap háború című magyar-katari koprodukcióban készült alkotása egy 23 éves srác története, aki kárpátaljai magyarként kilenc hónapig harcol az orosz-ukrán háborúban.

Kiss Hajni Last Call című vizsgafilmje a Filmalap támogatásával a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült, és nemrég elnyerte a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztivál fődíját.A kétszeres Oscar-díjas Aszgar Farhadi elnökölte zsűri Szamosi Zsófinak ítélte a legjobb színésznő díját Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjében nyújtott alakításáért.

Szamosi Zsófia tíz éven át játszott Budapest prominens színházi társulatában Pintér Bélánál, országos ismertségre az HBO Terápia című sorozatában tett szert. Ő volt a főszereplője az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmnek, és Sopsits Árpád legutóbbi mozifilmjében, A martfűi rém-ben nyújtott alakításáért elnyerte a Magyar Filmdíjat a női főszereplő kategóriában.

Szilágyi Zsófia a Filmalap Inkubátor Programjában készítette el Egy nap című filmjét egy háromgyerekes nő percekre beosztott idejéről. A film főhőse egy háromgyerekes anya, a cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik. A dráma a „halasztásra ítélt pillanatokból” bontakozik ki. Szilágyi Zsófia forgatókönyvíró-rendező, Szamosi Zsófia főszereplő, Kenesei Edina és Pataki Ági producerek, az Egy nap női alkotócsapata arra vállalkozott, hogy bemutassa egy kisgyerekes anya percekre beosztott idejét.Az Egy nap világpremierje nagy siker volt májusban a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hetén, a magyar alkotás elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől (FIPRESCI) a legjobb elsőfilm díját. Szamosi Zsófi a kassai Art Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznőt illető Kék Angyal díjat júniusban. Az Egy nap a hazai mozikban november 8-tól lesz látható a Vertigo Média forgalmazásában.A Filmalap a pályakezdő alkotókat segítő Inkubátor Program keretében az Egy nap gyártását 62 millió forinttal támogatta. Szilágyi Zsófia filmje a Partnersfilm produkciójában készült Kenesei Edina és Pataki Ági vezetésével, az operatőr Domokos Balázs, a vágó Szórád Máté volt.


​​


Magyar világpremierek a montreali filmfesztiválon​​​
Nyolc magyar film, köztük öt világpremier gazdagítja az augusztus 23-án kezdődő Montreali
World Filmfesztivál műsorát. Észak-Amerika neves seregszemléje a nemzetközi produceri
szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 15 filmfesztivál egyike a berlini, cannes-i
és velencei film mustrákkal együtt.
A versenyprogramban Topolánszky Tamás Yvan a világhírű magyar rendezőről, Kertész
Mihályról, azaz Michael Curtizről és a Casablanca című filmklasszikus születéséről szóló
Curtiz című alkotása (világpremier) és Szász Attila (A berni követ, Félvilág) egy szovjet
kényszermunkatáborba hurcolt nő tragikus történetét bemutató Örök tél című rendezése
kapott meghívást.
Az elsőfilmek versenyében indul Schwechtje Mihály filmje, a Remélem legközelebb sikerül
meghalnod :-) (világpremier) című „tini thriller”, melynek témája az internetes zaklatás. A
dokumentumfilmek között Elek Dóra Világlátó Baltazár című munkája versenyez.
Nagypál Orsi Nyitva (világpremier) című első mozifilmje a montreali filmfesztivál Fókusz
elnevezésű válogatásába kapott meghívást. A Filmalap támogatással készült szókimondó
romantikus vígjáték a monogámia lehetetlenségéről, alternatíváiról és azok lehetetlenségéről
szól. A Nyitva című filmet íróként és rendezőként is a London Film Schoolban végzett
Nagypál Orsi (Hidegzuhany, Terápia, Csak színház és más semmi, Tóth János) jegyzi.
Radnay Csilla és Kovács Lehel mellett főszerepben Jordán Adél, Péterfy Bori, Ötvös András,
Lénárdt Laura és Brasch Bence látható. Operatőr Herbai Máté, vágó Mezei Áron,
zeneszerző Moldvai Márk, producerei Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya. A film
gyártója a Megafilm. A Nyitva a hazai mozikban októbertől lesz műsoron ( Előzetes ).
Sándor Pál bohém komédiásokról szóló Vándorszínészek című legutóbbi alkotása a „World
Greats” programban lesz látható Montrealban. A 19. században játszódó,
sztárszereposztással, Martinovics Dorina, Mohai Tamás, ifj. Vidnyánszky Attila, Nagy-Kálózy
Eszter, Gáspár Sándor, Hegedűs D. Géza és Rudolf Péter szereplésével készült road movie
egy maroknyi csepűrágó megható és szórakoztató története.
A rövidfilmek között Pápai Pici Varjúháj (világpremier) és Molvay Norbert Jövő szerdán
(világpremier) című alkotásai versenyeznek.

13 magyar filmet egész biztosan bemutatnak szeptember és december között, de még négy másik is becsúszhat.​​


Virágvölgy

Bemutató: augusztus 30.

Csuja László filmje a Karlovy Vary Filmfesztiválon debütált (és egyébként a fiatal, frissdiplomásokat segítő Inkubátor Program keretében készült, viszonylag szerény költségvetésből), ahol a régióban gyártott első és második filmeket felvonultató East of the West versenyprogramban elnyerte a zsűri díját. A történet szerint a külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, amikor véletlenül találkozik a jószívű, munkásszállón élő Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak, és úgy dönt, hogy mindenáron otthont teremt számukra. A Virágvölgy amatőr színészekkel készült, a női főszereplő Berényi Bianka, az EU Cannibal frontembere, a férfi főszerepben pedig Réti László, többszörös Speciális Olimpiai bajnok látható.


​​Remélem legközelebb sikerül meghalnod:)
​​
Bemutató: szeptember 13.​​

A HBO Terápia című sorozatának harmadik évadában rendező Schwechtje Mihály az online zaklatásról készített filmet. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) főszereplője, Eszter a tinédzserkor megpróbáltatásait a mangák világában igyekszik átvészelni. Kívülállóként szemléli kortársait, náluk sokkal többet jelent neki, hogy angoltanára külön figyelmet fordít rá. Amikor egy nap a tanár váratlanul elmegy a gimnáziumból, Eszter lába alól kicsúszik a talaj. Muszáj szembenéznie tinédzser korosztályával, a kortársai hiúságával és saját csapongó érzelmeivel.​​


Nagyi Projekt

​​


Bemutató: szeptember

Ez egy hét évet átfogó dokumentumfilm, amely három fiatal srác és nagymamáik kapcsolatát állítja a középpontjába. Révész Bálint filmje személyes élményeken keresztül rajzol képet nemcsak a generációik közötti transzcendentális kapcsolatról, hanem a XX. század történelmének szubjektivitásáról az egykori angol kém nő, a náci Németország-beli táncosnő és a magyar kommunista holokauszt túlélő nagymama emlékei nyomán.​​


Nyitva

Bemutató: október 18.

A monogámia lehetetlenségét és alternatíváit körbejáró Nyitva című vígjáték egy harmincas, hosszú évek alatt „összekopott” pár történetét meséli el. Az elkerülhetetlennek tűnő megcsalásoknak a fiatalok úgy próbálnak elébe menni, hogy megnyitják a kapcsolatukat a szexuális kalandok előtt. Ez azonban jóval nehezebb feladatnak bizonyul az elképzeltnél: az újonnan felkínálkozó lehetőségeknek sem a testi, sem az érzelmi hatásaira nincsenek felkészülve. Mégis elszántan döngetik le saját tabuikat egy őszintébb, érettebb kapcsolat reményében. Nagypál Orsi számos sorozat után (TerápiaTóth János) végre nagyjátékfilmet rendez.​​

​​Guerilla

Bemutató: október 4.​​

Kárpáti György Mór filmje szintén Inkubátoros, a sztori pedig két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszög történeten keresztül mutatja meg az 1848-49-es szabadságharc idején, az erdő mélyén harcoló fiatal gerillák életét. Barnabás a forradalom kitörésekor elbújt a sorozás elől, helyette az öccse vonult be. Útnak indul, hogy megkeresse és hazavigye a testvérét. A háborúval való találkozás azonban olyan élmény számára, amelynek hatására újra kell értékelnie a bátorságról és felelősségről alkotott képét.​​

Hat könnyű lecke

Bemutató: október 11.


Ez a dokumentumfilm szintén az Inkubátor-program keretében készül el, amelyben Zurbó Dorottya egy szomáliai kamaszlány történetét meséli el, aki a menekültstátusz elnyerése után szorgalmasan magyarul kezd tanulni, sőt készül az érettségijére. A film a magyar nyelvleckék tematikáját követve mutatja be beilleszkedésének történetét.​​


​​X – A rendszerből törölve

Bemutató: november 1.

Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezőjének második mozifilmje, az X egy skandináv típusú, sodró, gyors ritmusú, erős vizuális világú, látványos krimi lesz. A főszereplő Éva (Balsai Móni) megérzi, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság igazából összefügg, és egy sorozatgyilkos műve. Ám Éva használhatatlan, férje öngyilkossága óta pánikbeteg és a mániáival küzd. Ekkor felkerül a központba egy új tiszt, Péter (Schmied Zoltán) meglátja kolléganője különleges tehetségét és meglátja benne a nőt is, majd együtt erednek a felderítetlen esetek nyomába.​​

​​Egy nap

Bemutató: november 8.

Csuja László Virágvölgyéhez hasonlatosan Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje is az Inkubátor Program keretében készült, és ugyancsak rangos díjjal debütált: a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) kategóriadíját nyerte meg a 71. cannes-i filmfesztivál párhuzamos válogatásaiban bemutatott első és második filmek közül. Az Egy nap főszereplője Anna (Szamosi Zsófi), egy 40 körüli nő, aki állandóan rohan, van három gyereke, férje, munkája, meg rengeteg anyagi szorongása. Egy rohanó napját láthatjuk a filmben.​​


​​Tegnap

Bemutató: Ősz

A magyar-francia-német-holland-svéd koprodukcióban készülő filmet az alkotók „egy fényes nappal, tűző napsütésben elmesélt film-noirnak” ígérik, aminek bemutatója az augusztus 1. és augusztus 11. között rendezett locarnói filmfesztiválon lesz, hazai premierről még nincs pontos infó. Kenyeres Bálint filmterve már régóta érlelődik, még 2011-ben elkészült, és meg is nyerte a cannes-i L’Atelier díját. A 2005-ben alapított program évente tizenöt, kiemelkedően magas színvonalú filmterv fejlesztéséhez nyújt segítséget. A Tegnap egyébként egy skandináv építészről szól, aki egy ízben rossz híreket kap cége Észak-Afrikában zajló építkezéséről, emiatt a helyszínre utazik, ahol egyben egy sajátos, belső utazás kezdődik.​​


​​Az Úr hangja

Bemutató: december 20.

Pálfi György Stanislaw Lem azonos című regényéből készített forgatókönyvet, amely az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó családi krimi kereteiben. A film főhőse a harmincas éveinek végén járó Péter (Polgár Csaba), egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára. A találkozás közben fordulatot és tanulságot hoz majd, mert ennek köszönhető az is, hogy a világ értesül arról: az univerzum megszólalt, hogy nem vagyunk egyedül a világmindenségben.​​

​​Rossz versek

Bemutató: december 27.


Reisz Gábor első nagyjátékfilmje pikkpakk kultstátuszba került, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan után pedig érthetően sokan várják új filmjét a Rossz verseket is. Ez a film is hihetetlenül személyesnek ígérkezik, ráadásul maga a rendező alakítja a főszereplőt. A sztori szerint a 33 éves Merthner Tamásnak összetörik a szíve, amikor Párizsban ösztöndíjjal tanuló barátnője szakít vele. Elmerülve az önsajnálatban, Tamás az emlékei közt kezd kutatni, hogy kiderítse vajon a szerelem csak akkor válik-e valóssá, amikor már gyakorlatilag megszűnt.​​


Befuthat még:

Valan

A Valan egy erdélyi bányavárosban játszódó lélektani krimi, amelyben a harmincas főszereplő a múlt démonaival küzdve huszonkét évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt húga ügyében nyomoz. Bagota Béla első filmje.​​

​​Drakulics elvtárs

A Vajna-korszak első alkotása Bodzsár Márk Isteni műszakja volt, a rendező pedig 2013 óta először készített filmet. A Drakulics elvtárs egy 70-es években játszódó, romantikus vámpírtörténetet mesél el. A vámpír nyugatról látogat haza a Kádár-kori Magyarországra, és rögtön az állambiztonság célkeresztjébe kerül. A titkosszolgálati megfigyelés során bontakozik ki a szerelem közte és a beszervezésével megbízott fiatal elvtársnő között.​​​

​​Apró mesék

Szász Attila a köztévén több történelmi filmdrámát is készített (A berni követFélvilág), ezúttal pedig mozifilmet rendez, ismét Köbli Norbert forgatókönyvíróval. Az Apró mesék 1945-ben, a II. világháború utáni hónapokban játszódik Magyarországon, amikor káosz és bizonytalanság uralkodik az országban. A történet főszereplője egy szélhámos, aki ezt a zavaros időszakot próbálja kihasználni, míg egy váratlan találkozás örökre megváltoztatja az életét. Sokáig úgy volt, Nagy Zsolt lesz az egyik főszereplő, ám júliusban kiszállt a produkcióból. Helyette a Szürke senkikből és a Saul fiából ismerős Molnár Levente ugrott be. A történelmi thriller két másik főszereplője Szabó Kimmel Tamás és Kerekes Vica lesz.​​​

​Folyékony arany

Ez is egy dokumentumfilm, aminek Almási Tamás (Ítéletlenül, Meddő, Sejtjeink, Puskás, Tititá) a tokaji aszút választotta témájául. A Folyékony aranyban mai történetek által mutatja be a tokaji borászok mindennapi küzdelmeit és azt a megszállott várakozást, amely az aszú készítését kíséri.​​​   

Napszállta​​
Nemes Jeles László új filmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon            debütál.​​

                                                                                                   

​

Az Arany Oroszlánért versenyez a NAPSZÁLLTA​​

A 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szervezői bejelentették az augusztus 29-én kezdődő fesztivál hivatalos programját. Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László Napszállta (Sunset) című második nagyjátékfilmje meghívást kapott a fesztivál hivatalos versenyprogramjába. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica) a világ egyik legjelentősebb filmes versenye, a filmtörténet legrégebbi fesztiválja, amelyet először 1932-ben, a Velencei Biennálé keretében rendeztek meg. Utoljára 24 évvel ezelőtt, 1994-ben kapott meghívást magyar alkotás (Enyedi Ildikó: Bűvös vadász) a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.Nemes Jeles László új alkotása Velence után Észak-Amerikában mutatkozik be: a Napszálltát a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (Toronto International Film Festival - TIFF - szeptember 6-16.) hivatalos válogatásába is meghívták. Az 1976-ban alapított TIFF Észak-Amerika legfontosabb filmfesztiválja, számos Oscar-díjat nyert film kezdte itt pályafutását.Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia 2015-ben, a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon négy díjat nyert, köztük a Nagydíjat, amely a legnagyobb elismerés, amit magyar nagyjátékfilm valaha Cannes-ban kapott. A Saul fia később elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-, Golden Globe-, és BAFTA-díjakat is, ezzel minden idők nemzetközileg legelismertebb magyar alkotása az egyetemes filmtörténet része lett. 

Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Napszálltát gyártó Laokoon Filmgroup producerei elmondták: “Hatalmas megtiszteltetés, hogy a film a világ legjobbjaival versenyezhet a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.”

Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. A film 2017 nyarán, 53 napon át forgott, több budapesti és vidéki helyszínen.

A Napszállta főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár). 

A közel száz fős szereplőgárda nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben, néhányukkal már a Saul fiában is találkozhatott a közönség.

A magyar szereplők között egyaránt találunk ismert, pályakezdő és amatőr színészeket is. Balsai Móni, Nagy Zsolt, Czukor Balázs, Fancsikai Péter, Zsótér Sándor, Kormos Mihály, Lázár Kati mellett Dobos Evelin és Moldován Dorottya is jelentős szerepekben tűnnek fel. 

Több színész is érkezett a történelmi Magyarország területéről: a Felvidékről Bárdos Judit, Molnár Levente Erdélyből, Dino Benjamin pedig a Vajdaságból.

A külföldiek közül Marcin Czarnik, valamint Julia Jakubowska lengyel, Susanne Wuest osztrák, Christian Harting, Tom Pilath, és Enrique Keil német színészek játszanak a Napszálltában. 

Nemes Jeles László új filmjében nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette. A Napszállta operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője - az azóta elhunyt kiváló szakember - Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is. 

A Napszállta a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével, a Magyar Nemzeti Filmalap 1,59 milliárd forintos támogatásával és a magyarországi filmszakmai közvetett támogatással, az Eurimages, az Aide aux Cinémas du Monde - Centre National du Cinéma et de l'image Animée - Institut Français, az Indéfilms 6, a Kreatív Európa - MEDIA és a TorinoFilmLab támogatásával. 

Nemes Jeles László új filmjét már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte.

A Napszállta a Mozinet forgalmazásában 2018. szeptember 27-én kerül a magyar mozikba.

NAPSZÁLLTA  

színes, magyar-francia film

Szinopszis:

1913 nyara, Budapest - a béke utolsó napjai. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. 

Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle - a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel. ​​

Rendező: Nemes Jeles László

Forgatókönyvírók: Nemes Jeles László, Clara Royer, Matthieu Taponier

Főszereplők: Jakab Juli, Vlad Ivanov 

Producerek: Sipos Gábor, Rajna Gábor

Koproducerek: François Yon, Nicolas Brigaud-Robert, Valéry Guibal

Operatőr: Erdély Mátyás

Látványtervező: Rajk László

Jelmeztervező: Szakács Györgyi

Vágó: Matthieu Taponier

Zeneszerző: Melis László

Sound designer: Zányi Tamás

Casting director: Zabezsinszkij Éva

Eredeti cím: Napszállta

Nemzetközi cím: Sunset

Gyártó: Laokoon Filmgroup – Playtime
A Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált az új magyar animációs film, a RUBEN BRANDT, A GYŰJTŐ  


A fesztivál egyedülálló szabadtéri vetítésén, a 8000 férőhelyes Piazza Grandén lesz a Ruben Brandt, a gyűjtő (12E) című animációs akció-thriller, Milorad Krstić alkotásának a világpremierje. Európa legnagyobb méretű vetítővásznán, a páratlan hangulatáról és csúcstechnikájáról világhíres Piazza Grandén először vetítenek magyar gyártású filmet. 

​​​

 

 Az augusztus 1-11. között megrendezett svájci filmünnep egyike a legrégebben alapított és legnagyobb presztízsű nemzetközi seregszemléknek, akár a cannes-i vagy a velencei filmfesztivál.​​


A Berlinale Ezüst Medve-díjas Milorad Krstić egyedi látványvilágú alkotása, a Ruben Brandt, a gyűjtő a Filmalap támogatásával készült, producere Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina, Kurdy-Fehér János és Milorad Krstić.

A több mint 100 szakemberből álló animációs csapat alkotásának történetében különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe. A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el.


A magyar mozikban a Mozinet novemberben mutatja be​​ a filmet.​​