​​​

​​​​​​​


​​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​

​​​​​​


​Izraeli rendező filmje nyerte az Aranymedvét​​​​​​​​​​​​​​​​​​


Navad Lapid izraeli rendező (fotó) Synonymes (Szinonimák) című alkotása nyerte el a legjobb filmnek járó Aranymedvét szombaton a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén. Magyar alkotást is díjaztak: Buda Anna Flóra Entropia című animációja kapta a rövidfilmes kategóriában a Teddy-díjat.
​​A Juliette Binoche vezette nemzetközi zsűri döntése a Szinonimák vegyes kritikai visszhangja alapján meglepetés. Az izraeli–német–francia koprodukcióban készült alkotás önéletrajzi ihletésű tragikomédia. Egy tel-avivi fiatalemberről szól, aki Párizsba költözik és megszállottként igyekszik beilleszkedni és megtanulni franciául, mert hallani sem akar többé szülőföldjéről.

A nagyjátékfilmes mezőnyben 17 munka szerepelt. A nemzetközi zsűri nagydíját – az Ezüstmedvét – Francois Ozon világhírű francia rendező kapta meg a katolikus egyházat megrázó gyermekbántalmazások témáját feldolgozó Grace a Dieu (Isten kegyelméből) című filmjéért, amelyet egy igaz történet alapján forgatott. A legjobb rendezői teljesítményért járó Ezüsmedvével Angela Schanelec német rendezőt tüntették ki, aki Ich war zuhause, aber (Otthon voltam, de) című munkájával szerepelt a fesztiválon.​​