​​​​

ÖKOPARTY FILMKLUB A P’ART MOZIBAN​​​

A Földünket veszélyeztető klímaválság okaira hívja fel a figyelmet a P’Art Mozi Ökoparty filmklubja. Havonta, minden hónap második hétfőjén vetítenek az ökológiai válsággal kapcsolatos filmeket, a vetítések után pedig a témában jártas, meghívott szakemberekkel beszélgetnek a szervezők.

Egy éve van jelen Szentendre kulturális életében az Ökoparty kezdeményezés. A cél a környezetünkért, a természetért és embertársainkért viselt felelősségtudatunk megerősítése, egy fenntartható, jobb minőségű élet feltételeinek megteremtése közvetlen környezetünkben, egész világunkban. A Föld különböző részein nagyon másként élnek az emberek, mások a körülményeik, problémáik és lehetőségeik – mindezek ismerete nélkül nem lehetünk úrrá a mára már meglehetősen kritikus helyzetünkön.

Az elmúlt egy év alatt a filmklubban tíz filmet vetítettek, tizenhat szakértő meghívásával, akik a témában jártas egyetemi tanárok, civil szervezeti képviselők, illetve médiaszakemberek. Az Ökoparty tizenhárom részes Humánökológiai előadássorozatot is indított tavaly ősszel a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, amelyre nemcsak Szentendréről, de Leányfalutól Dunakeszin át Budakalászig és Budapestig, sőt, Sülysápról és Pusztazámorról is érkeztek érdeklődők. Az élénk vitákat, beszélgetéseket generáló előadások közben kialakult „kemény mag” a továbbiakban helyi aktivitással is támogatja az Ökoparty munkáját.

 
Izraeli rendező filmje nyerte az Aranymedvét​​​​​​​​​​​​​​​​​​


Navad Lapid izraeli rendező (fotó) Synonymes (Szinonimák) című alkotása nyerte el a legjobb filmnek járó Aranymedvét szombaton a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén. Magyar alkotást is díjaztak: Buda Anna Flóra Entropia című animációja kapta a rövidfilmes kategóriában a Teddy-díjat.
​​A Juliette Binoche vezette nemzetközi zsűri döntése a Szinonimák vegyes kritikai visszhangja alapján meglepetés. Az izraeli–német–francia koprodukcióban készült alkotás önéletrajzi ihletésű tragikomédia. Egy tel-avivi fiatalemberről szól, aki Párizsba költözik és megszállottként igyekszik beilleszkedni és megtanulni franciául, mert hallani sem akar többé szülőföldjéről.

A nagyjátékfilmes mezőnyben 17 munka szerepelt. A nemzetközi zsűri nagydíját – az Ezüstmedvét – Francois Ozon világhírű francia rendező kapta meg a katolikus egyházat megrázó gyermekbántalmazások témáját feldolgozó Grace a Dieu (Isten kegyelméből) című filmjéért, amelyet egy igaz történet alapján forgatott. A legjobb rendezői teljesítményért járó Ezüsmedvével Angela Schanelec német rendezőt tüntették ki, aki Ich war zuhause, aber (Otthon voltam, de) című munkájával szerepelt a fesztiválon.​​