AZ OSCAR®​​​-DÍJAS SZABÓ ISTVÁN LEGÚJABB FILMJÉT, A ZÁRÓJELENTÉST CSÜTÖRTÖKTŐL VETÍTIK A MOZIK​​A Golden Globe®-díjas Klaus Maria Brandauer is jelen volt a Zárójelentés díszbemutatójánBudapest, 2020. február 26. – Az Oscar®​​​​​-díjas Szabó István legújabb filmje, a Zárójelentés nyitotta a 2020-as Magyar Mozgókép Szemle programját február 25-én, a budapesti Corvin moziban. A díszbemutatón a film szereplői mellett a magyar kulturális élet kiemelkedő szereplői is felvonultak. Az esemény díszvendége a Zárójelentés főszereplője, a Golden Globe®​​​​​-díjas Klaus Maria Brandauer volt.

​​​​​​​​​​​​​Nagy érdeklődés övezte Szabó István új filmje, a Zárójelentés díszbemutatóját, mely egyben az idei Magyar Mozgókép Szemle nyitóeseménye is volt. A teltházas vetítésen a magyar film és kulturális élet számos fontos személyisége mellett megjelentek a film színészei, hogy együtt ünnepeljék Szabó István új alkotását. Stohl András, Udvaros Dorottya, Eperjes Károly, Szirtes Ági, Kerekes Éva, Csomós Mari, Csákányi Eszter, Virga Tímea, Orosz Ákos, Elek Ferenc, Börcsök Enikő, valamint a film producere, Sándor Pál, operatőre, Koltai Lajos és maga a rendezőlegenda, Szabó István is tiszteletét tette a nyitóünnepséggel karöltött díszbemutatón. Az esemény díszvendége, a film főszereplője, az Oscar-díjra jelölt Klaus Maria Brandauer volt, akinek karrierje Szabó István Oscar-díjas filmjével, a Mephistóval kezdődött.Örülök, hogy harminc év után ismét együtt dolgozhattam Szabó Istvánnal. Az utolsó filmünk óta személyes kapcsolatban állunk és barátok vagyunk, így nem volt számomra kérdés, elvállaljam-e a Zárójelentés főszerepét. A film különböző emberek sorsait és azt mutatja be, hogy bizonyos társadalmi- és élethelyzetekben milyen döntéseket hoznak – nyilatkozta Klaus Maria Brandauer a díszbemutatón. A Zárójelentés története szerint Stephanus professzort (Klaus Maria Brandauer), az elismert kardiológust váratlanul nyugdíjazzák. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, ezért hazaköltözik a szülőfalujába, ahol körzeti orvosként kezd dolgozni. Itt újra találkozik gyerekkori szerelmével és legjobb barátjával, ám nem feledkezhet bele a múltidézésbe, ugyanis kisstílű, ártalmas politikai csatározásokba keveredik, és saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt démonjait csak akkor győzheti le, ha szembenéz velük.A Zárójelentés csütörtöktől országszerte látható a mozik műsorán, az InterCom forgalmazásában.

Forrás: IC Press​​​​​​​​​​AZ ÉLŐSKÖDŐK (16) HAT KATEGÓRIÁBAN OSCAR-JELÖLT​​​​Ma koradélután kihirdették a 92. Oscar-díjátadó jelöltjeit. A teljesen őrült filmeket jegyző dél-korai rendezőfenomén, Bong Joon-ho semmihez sem hasonlítható éjsötét vígjátékát, az Élősködőket összesen hat kategóriában jelölték a világ legrangosabb filmes elismerésére: versenybe száll a legjobb film, a legjobb idegen nyelvű film, rendezés, eredeti forgatókönyv, vágás és látvány kategóriákban. A díjátadóra február 9-én kerül sor. A film már látható a hazai mozikban.
​​

​​​

Ki-tek és családja mindig a könnyebbik utat választja. Irigykedve nézik a Pak család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul.

Két évvel az Okja után Bong Joon-ho legújabb filmje is a patinás Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol ezúttal elnyerte a fesztivál legfontosabb díját, az Arany Pálmát. Az Élősködők azóta elsöprő nemzetközi siker lett: világviszonylatban átlépte a 130 millió dolláros bevételt, egyben a 2019-es év legnézettebb nem angol nyelvű filmje az észak-amerikai piacon.

Forrás: Mozinet​​EGY SRÁC A KISASSZONYOK KÖZÖTTAzért olyan jó, hogy az utóbbi évek egyik legfiatalabb, leglazább, legszellemesebb rendezőnője, Greta Gerwig álmodta újra vászonra a Kisasszonyok-at (Little Women, hazai bemutató: január 30.), mert ő hitelesen tudta kombinálni az egymásnak ellentmondó részleteket. Festői szépségű, romantikus filmet készített az apa nélkül nevelkedő négy lánytestvér történetéből, de hősei önálló, mai is hiteles, öntörvényű figurák – és ha a szükség úgy kívánja, teljesen anakronisztikusak.​​

Timothée Chalamet jelmezeinek megtervezésekor sem a pontos korfestés volt a lényeg, hanem hogy a szívtipró színész a mai rajongói szívét tiporja. Jacqueline Durran, az Oscar-díjas jelmeztervező a rendezővel egyetértésben sosem veszítette szem elől, hogy mit várnak a filmtől a Chalamet-hívők: az amerikai polgárháború idején játszódó történet legfontosabb férfi szereplője néha a 19. század elején, néha a végén viselt ruhadarabokba bújt, és az egészet a 50-es évek angol Teddy-boyai és Bob Dylan 70-es évekbeli szettjei fűszerezték. Meg persze, maga a sztár, aki eldönthette, hogy mit vesz fel a felkínált választékból.

– Az volt a lényeg, hogy a mai nézőknek tetsszen a srác – nyilatkozta a jelmeztervező. – Mert akkor fogják megérteni, sőt átélni, hogy miért bolondulnak érte annyira a filmbeli lányok.

Forrás: IC Press​​​​​​​​​​​

​​​