13 kategóriában esélyes César-díjra a VISZONTLÁTÁSRA ODAFÖNT 

A francia Oscarnak is tartott César-díjakat március 2-án adják át Párizsban. Az idén 43. alkalommal megrendezésre kerülő díjátadó egyik nagy esélyese Albert Dupontel rendező rendkívül látványos filmje, a Viszontlátásra odafönt (16), amelyet összesen 13 kategóriában jelöltek. Az alkotás március 29-től látható a hazai mozikban.

Albert Dupontel filmje az Amélie csodálatos élete és a Hosszú jegyesség grandiózus vizualitását juttathatja eszünkbe. Pierre Lemaitre idehaza is népszerű, Goncourt-díjas regényének adaptációja a legjobb film, rendezés, férfi főszereplő (Albert Dupontel), női mellékszereplő (Mélanie Thierry), férfi mellékszereplő (Niels Arestrup és másik jelöltként Laurent Lafitte), adaptált forgatókönyv, eredeti filmzene, operatőr, jelmez, díszlet, hang és vágás kategóriákban mérettetik meg.

(Forrás: Mozinet Kft.)

A Viszontlátásra odaföntben a szadista Pradelle főhadnagy (Laurent Lafitte) a háború utolsó óráiban levezényel egy teljesen értelmetlen rohamot a kitüntetés reményében. A két szerencsétlen közkatona, Édouard (Nahuel Pérez Biscayart) és Albert (Albert Dupontel) csaknem az életükkel fizetnek ezért. 

A vérfürdő maradandó károkat okozott a túlélőkben. Édouard az utolsó csatában elvesztette a fél arcát, ezért arra kéri Albertet, hogy ne küldje vissza a családjához, inkább nyilváníttassa halottnak. Albert bajtársiasságból gondoskodni kezd fiatal társáról, aki a rajztehetségét kihasználva olyan maszkokat készít, amelyek nemcsak elfedik a sérülését, de igazi érzelmeket is képesek kifejezni. A két barát bosszút esküszik a haza ellen, amely csak a halottakat ünnepli, a megnyomorítottakkal nem törődik: extravagáns emlékművek ígéretével csalnak ki pénzt a háborún meggazdagodottaktól és az államtól, hogy aztán a megbízási díjjal lelépjenek. A tét számukra egymillió frank, azonban ha lebuknak, az életükkel fizetnek érte. Erre pedig minden esélyük megvan, ugyanis éppen a legkritikusabb pillanatban tűnik fel újra a pszichopata főhadnagy. 

A világhírű regény méltó és feledhetetlen feldolgozásban kerül a mozinézők elé, Magyarországon március 29-től a Mozinet Kft. forgalmazásában. 

Producer lehet Daniel Day-Lewisból ​​​

Mindenkit megdöbbentett Daniel Day-Lewis, amikor bejelentette, hogy a Fantomszál című film az utolsó, amelyben szerepel. Ám meglehet, mégsem fordít hátat a filmezésnek, az utóbbi hónapokban ugyanis intenzíven tárgyalt producerekkel, illetve filmgyártó cégekkel – ebből arra lehet következtetni, hogy a kamera másik oldalára lép, és producerként próbálja ki magát. Mi több, a forgatókönyvírás sem áll távol tőle. Az viszont biztos, hogy a színészettel leszámolt, mert úgy érzi, túl sokat vesz ki belőle a művészetnek ez a formája. 

Beszédes tény, hogy a háromszoros Oscar-díjas színész (A bal lábam, Vérző olaj, Lincoln) legutóbb az A24 Films filmgyártó és forgalmazó cég vezetőivel találkozott. Az A24 több izgalmas független produkciót jegyez, köztük a Lady Bird című drámai vígjátékot, amelyet a minap öt Oscarra jelöltek (legjobb film, legjobb női főszereplő /Saoirse Ronan/, legjobb női mellékszereplő /Laurie Metcalf/, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb rendező /Greta Gerwig/). A hivatalos verzió szerint Day-Lewis egy barátja miatt látogatta meg a producercéget, hogy közbenjárjon az érdekében, ám bennfentesek úgy tudják, több filmterve is van, amelyekhez gyártót keres. 

Daniel Day-Lewis utolsó, színészként jegyzett filmjét, a Fantomszálat hat Oscarra jelölték: legjobb film legjobb férfi főszereplő (Day-Lewis), legjobb női mellékszereplő (Lesley Manville), legjobb rendező (Paul Thomas Anderson), legjobb eredeti filmzene, legjobb jelmez.​


(Forrás: IMDB)​​

A film az ötvenes évek Londonjába kalauzol. Főhőse egy excentrikus, megszállott divattervező (Day-Lewis), aki a felső tízezer számára alkotja ruhakölteményeit. Legnagyobb meglepetésére ráköszönt a szerelem, amely hatalmasabb erőnek bizonyul, mint a saját akarata. 

(Phantom Thread – hazai bemutató: 2018. február 1.)

Forrás: UIP-Duna Film